Wyszukaj:
Ogłoszeń: 17222
Firm w katalogu: 3554

Reklama

Kontakt

Pomoc

Zaloguj
 
STRONA GŁÓWNA TWOJE KONTO DODAJ OFERTĘ GIEŁDA SUROWCÓW REKLAMA
Budowlane (973)
Drewno (29)
Krawieckie (54)
Metale (9617)
Opakowania (1634)
Paliwa (40)
Poligrafia (44)
Spożywcze (154)
Tworzywa sztuczne (4677)
(55791)
Ładowanie kursów walut
--------- »
--------- »
--------- »
--------- »
Przeliczaj ceny na:
NOTOWANIA
WIADOMOŚCI
TARGI
NOWINKI TECHNICZNE
ZDJĘCIA
WIDEO Z OGŁOSZEŃ
O NAS
REGULAMIN
REKLAMA
KONTAKT
DOWCIPY
FILMIKI
surowce24.com.pl / Informacje / Wiadomosci / Wysoki eksport drobiu


Wysoki eksport drobiu
2010-09-29

Jeszcze 5 lat temu do krajów Starej Unii wysyłaliśmy najwyżej kilkanaście tysięcy ton mięsa drobiowego. Obecnie jest to ponad 300 tysięcy ton. Jeśli ten trend się utrzyma, rok 2010 będzie rekordowy po tym względem. Sprzedaż w całości przekroczy 340 tys. ton. To stawia nasz kraj w europejskiej czołówce eksporterów białego mięsa.

Spożycie drobiu w kraju, jak i zainteresowanie polskimi wyrobami w krajach unijnych systematycznie rośnie. Widać wyraźną tendencję odchodzenia konsumentów od spożywania wieprzowiny na korzyść drobiu. Eksperci przewidują, że przez najbliższych 10 lat koniunktura w polskim drobiarstwie będzie się utrzymywała, a to za sprawą niskich kosztów produkcji. Polski drób jest najtańszy w Europie. Kurczaki z naszego kraju kosztują o połowę mniej od pochodzących z ferm z pozostałych krajów UE.

Z tego też powodu produkcja drobiu w krajach starej UE będzie malała. Tamtejsze związki hodowlane i przedsiębiorcy chcąc pozostać w branży szukają możliwości przeniesienia swojej produkcji właśnie do Polski.

Kres dalszemu rozwojowi naszego, ale także europejskiego drobiarstwa może położyć realizacja pomysłu Światowej Organizacji Handlu (WTO) dotyczącego otwarcia rynku unijnego na dostawy mięsa drobiowego z krajów trzecich. Rozmowy w tej sprawie już się toczą.

W opinii nie tylko polskich specjalistów, pozytywna decyzja w tej sprawie może zniszczyć całą branżę. Importowane mięso będzie znacznie tańsze, ale czy równie zdrowe? Produkcja drobiu w UE odbywa się pod ogromnymi rygorami odnośnie wymogów weterynaryjnych, higienicznych, jakościowych, czy dobrostanu zwierząt. Na świecie się tego w tak dużym stopniu nie przestrzega.

Hodowla ani przemysł związany z rynkiem drobiu w Europie nie ma szans w konfrontacji z konkurencją z Ameryki Południowej ? twierdzą specjaliści. Największe zagrożenie stwarza przede wszystkim Brazylia. Krajowa Rada Drobiarstwa jedzie pod koniec września do Brukseli rozmawiać z europosłami o przewidywanych zagrożeniach.



Źródło: www.farmer.pl



Skomentuj na forum
Forum

Nie ma jeszcze żadnej wypowiedzi. Bądź pierwszy!


Najnowsze wiadomości
(2022-06-06)
(2022-05-25)
(2022-04-26)












Copyright @ 2010 Ekomer. All rights reserved Regulamin | Polityka cookies | Rejestracja | Logowanie
Wykonanie KOTNIS.pl