Słoma i nawozy zielone w ziemniakach
2010-10-08
Nawozy organiczne są źródłem próchnicy oraz makro- i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego rozwoju roślin. Poprawiają strukturę gleby i korzystnie oddziałują na właściwości fizyczne gleby (stosunki powietrzne i wodne) oraz biologiczne właściwości gleby (rozwój mikroorganizmów). Przyczyniają się również do lepszego wykorzystania i wyższej efektywności nawozów mineralnych.
Powszechnie stosowanymi pod ziemniaki nawozami wnoszącymi substancję organiczną są w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta na ściółce obornik, w gospodarstwach prowadzących bezściołowe utrzymywanie zwierząt gnojowica, zaś w gospodarstwach bezinwentarzowych może to być słoma lub zielona masa roślin poplonowych.
Słoma roślin zbożowych może być dobrym nawozem organicznym pod warunkiem, że zostanie rozdrobniona najlepiej na odcinki poniżej 10 cm i przyorana natychmiast po zbiorze ziarna. W tym celu najlepiej jest zastosować do zbioru ziarna kombajn z rozdrabniaczem słomy i bezpośrednio po zbiorze wykonać podorywkę na głębokość 10 - 12 cm. Wartość nawozowa słomy uzależniona jest od gatunku zboża.
Więcej na ...