Ostatni dzwonek dla rzepaku
2010-05-12
Rzepak ozimy należy do roślin o długim okresie wegetacji, a wydłużony czas przebywania na polu zwiększa ryzyko wystąpienia strat w plonie. Straty te mogą być powodowane przez różne czynniki, m.in. chwasty czy chorobotwórcze grzyby. Jednocześnie odnotowuje się wzrost zainteresowania uprawą rzepaku, co ma swoje odzwierciedlenie w rosnącym areale i intensyfikacji jego uprawy. To z kolei sprzyja rozprzestrzenianiu się chorób.
Na początkowym etapie uprawy, to jest podczas planowania i zakładania plantacji, a nawet dłużej, bo aż do fazy wydłużania pędu głównego, rolnik może zastosować różne metody ochrony rzepaku przed chorobami, zarówno bezpośrednie jak i pośrednie (określenia: bezpośrednie i pośrednie ? należy traktować jako terminy umowne). Do metod pośrednich zalicza się właściwą agrotechnikę przed siewem, dobór odmian tolerancyjnych na choroby, zwalczanie szkodników, które poprzez zranienia narażają rośliny na łatwy dostęp patogenów do tkanek, jak również zwalczanie chwastów będących żywicielami pośrednimi wielu patogenów. Z kolei metody bezpośrednie w tym okresie obejmują właściwe zaprawienie nasion zaprawami nasiennymi czy opryskiwanie fungicydami. W późniejszych fazach rozwoju rzepaku, metody pośrednie tracą na znaczeniu, a niekiedy ich zastosowanie jest wręcz niemożliwe ze względu na wysokość i zwartość łanu.
W rozwoju rzepaku fazą decydującą o wielkości i jakości plonu jest okres kwitnienia oraz zawiązywania i dojrzewania łuszczyn. Z punktu widzenia ochrony rzepaku przed chorobami, jedynym racjonalnym rozwiązaniem w tym czasie jest wykonanie zabiegu opryskiwania fungicydami. Zabieg opryskiwania w tym okresie powinniśmy wykonać w fazie opadania płatków kwiatowych lub, jeśli to konieczne możemy opóźnić go do momentu zawiązywania łuszczyn (30% łuszczyn zawiązanych), pamiętając aby karencja po zastosowaniu środka nie była dłuższa niż przewidywany termin zbioru.
Do najgroźniejszych chorób tego końcowego już etapu rozwoju rzepaku należą: zgnilizna twardzikowa, czerń krzyżowych, oraz szara pleśń. Dodatkowo może wystąpić też werticilioza i mączniak prawdziwy, jednak uważa się, że ich szkodliwość jest znacznie mniejsza.
Więcej na...