Ceny warzyw i owoców będą wyższe przez opady
2010-06-14
Woda zalała około 400 tysięcy hektarów, przez co ucierpiało około dwóch procent gospodarstw. Zdaniem ekspertów, nie są to straty, które mogłyby wyraźnie wpłynąć na wzrost cen żywności.
Co prawda wkrótce więcej zapłacimy za wieprzowinę, ale będzie to efektem sezonowego wzrostu cen. Nie powinno zdrożeć mleko i jego przetwory, a także zboża, których mamy duże zapasy. Zdaniem ekspertów niepokój cenowy dotyczy za to owoców i warzyw, ponieważ powódź wystąpiła w regionach, w których skoncentrowana była ich produkcja. - informuje serwis onet.pl za IAR.
Jak informuje serwis onet.pl za IAR zdaniem szefa Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej profesora Andrzeja Kowalskiego, niższe zbiory owoców i warzyw, a także pogorszenie się ich jakości mogą być spowodowane nie tyle zalaniem pól przez falę powodziową , co przede wszystkim ich podtopieniem w wielu regionach Polski w wyniku intensywnych opadów.
Utrudnia to zastosowanie środków ochrony roślin, między innymi na plantacjach truskawek, co zmniejsza ich zbiory i obniża jakość. Podobnie jest z ogórkami i pomidorami, które będziemy w większej ilości importować. Jednak obniżanie się wartości złotego w stosunku do euro i dolara może ten import uczynić dość drogim.