Wyszukaj:
Ogłoszeń: 17225
Firm w katalogu: 3555

Reklama

Kontakt

Pomoc

Zaloguj
 
STRONA GŁÓWNA TWOJE KONTO DODAJ OFERTĘ GIEŁDA SUROWCÓW REKLAMA
Budowlane (973)
Drewno (29)
Krawieckie (54)
Metale (9617)
Opakowania (1634)
Paliwa (40)
Poligrafia (44)
Spożywcze (154)
Tworzywa sztuczne (4680)
(55810)
Ładowanie kursów walut
--------- »
--------- »
--------- »
--------- »
Przeliczaj ceny na:
NOTOWANIA
WIADOMOŚCI
TARGI
NOWINKI TECHNICZNE
ZDJĘCIA
WIDEO Z OGŁOSZEŃ
O NAS
REGULAMIN
REKLAMA
KONTAKT
DOWCIPY
FILMIKI
surowce24.com.pl / Informacje / Nowinki techniczne / Skończył się czas ryzyka


Skończył się czas ryzyka
2010-12-10

Z jednej strony polscy konsumenci są bardziej wymagający, a z drugiej pod względem bezpieczeństwa żywności prawo zarówno krajowe, jak i unijne na przestrzeni ostatnich lat staje się coraz bardziej restrykcyjne. Obecnie nikt już nie może oszczędzać na bezpieczeństwie.

Wymagania i procedury niezbędne dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia w Polsce określa ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. z późniejszymi zmianami. Jest ona zgodna z przepisami rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. Ustawa definiuje wymagania zdrowotne żywności, wymagania dotyczące przestrzegania zasad higieny przy produkcji żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, a także określa zasady urzędowej kontroli żywności w Polsce. W świetle ustawy zabrania się wprowadzania do obrotu środków spożywczych nie spełniających wymagań zdrowotnych, a także stosowania ich do produkcji innych środków spożywczych.

- Dużym wyzwaniem dla monitoringu bezpieczeństwa żywności są niewątpliwie sformułowania art. 7 wspomnianej ustawy.

Na podstawie tego artykułu można zawiesić lub ograniczyć obrót również takimi środkami spożywczymi, które spełniają wymagania zdrowotne określone w przepisach ustawy lub rozporządzeń unijnych, jeżeli na podstawie nowych informacji lub po dokonaniu ponownej oceny dotychczasowych informacji zaistnieją dostateczne podstawy do stwierdzenia, że środek spożywczy może zagrażać zdrowiu lub życiu człowieka - mówi dr Stanisław Kmieciak, dyrektor ds. badań i rozwoju, Laboratoria J.S. Hamilton Poland LTD.

To samo odnosi się do znajdujących się w obrocie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, dla których nie określono szczegółowych wymagań zdrowotnych, jeśli istnieją dostateczne podstawy do stwierdzenia, że nie są one odpowiednie do zaspokajania szczególnych potrzeb żywieniowych zgodnie z przeznaczeniem lub zagrażają zdrowiu lub życiu człowieka.

Powyższe sformułowania nakładają na wszystkich odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności - producentów i dystrybutorów, służby kontroli jakości, urzędy - obowiązek stałego śledzenia informacji o zagrożeniach bezpieczeństwa żywności, aktualnego stanu wiedzy w tej dziedzinie.

Ludzie są najważniejsi

Jest wiele systemów pilnujących bezpieczeństwa żywności. System monitorowania i detekcji wpisany jest w obowiązkowy HACCP, a także w wiele dobrowolnie wdrażanych systemów zarządzania jakością.

- Systemy, w których zawarte są zarówno działania korygujące, jak i naprawcze, nie zastąpią skutecznego działania laboratoriów oceny surowca, laboratorium produktu oraz sprawnie prowadzonego - tak w sferze pracy żywej, jak i niezawodności technicznej urządzeń - procesu wytwarzania, który w swej istocie winien dawać produkt niezanieczyszczony - uważa Bogdan Woźniak, wiceprezes Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu.



Źródło: www.portalspozywczy.pl/technologie/artykuly/skonczyl-sie-czas-ryzyka,38122.html



Skomentuj na forum
Forum

MmzyJIzitlYY [1]
I'm not eiasly impressed. . . but that's impressing me! :)
iRzCFmiqdQo 2011-09-08 14:36:10
rfENRxETZ
Haahahha. I'm not too bright today. Great post!
pZnzldDbrKdLzUswXd 2012-10-17 04:14:18
BHFDWuMfnJR [4]
Icb0rg <a href="http://lqzfgbzpwktt.com/">lqzfgbzpwktt</a>, [url=http://stocywomqlmc.com/]stocywomqlmc[/url], [link=http://qxoirabmfjwr.com/]qxoirabmfjwr[/link], http://
BtoVkIUbtMS 2014-06-04 08:39:05


Nowinki techniczne
(2022-06-07)
(2022-04-14)
(2022-04-14)












Copyright @ 2010 Ekomer. All rights reserved Regulamin | Polityka cookies | Rejestracja | Logowanie
Wykonanie KOTNIS.pl