Wyszukaj:
Ogłoszeń: 17225
Firm w katalogu: 3555

Reklama

Kontakt

Pomoc

Zaloguj
 
STRONA GŁÓWNA TWOJE KONTO DODAJ OFERTĘ GIEŁDA SUROWCÓW REKLAMA
Budowlane (973)
Drewno (29)
Krawieckie (54)
Metale (9617)
Opakowania (1634)
Paliwa (40)
Poligrafia (44)
Spożywcze (154)
Tworzywa sztuczne (4680)
(55810)
Ładowanie kursów walut
--------- »
--------- »
--------- »
--------- »
Przeliczaj ceny na:
NOTOWANIA
WIADOMOŚCI
TARGI
NOWINKI TECHNICZNE
ZDJĘCIA
WIDEO Z OGŁOSZEŃ
O NAS
REGULAMIN
REKLAMA
KONTAKT
DOWCIPY
FILMIKI
surowce24.com.pl / Informacje / Nowinki techniczne / Co nowego w agrobiotechnologii?


Co nowego w agrobiotechnologii?
2011-01-31

Czy biorewolucja w XXI w. będzie kolejnym przełomem? Jeżeli będzie rewolucja ?bio?, to należy odpowiedzieć na zasadnicze pytania. Co zyskamy? Co stracimy?
Z pewnością możemy uznać, że w sferze gospodarki i techniki społeczeństwo przechodziło różne ?rewolucje". 10-20 000 lat temu miała miejsce rewolucja rolnicza, a w XIX w. obserwowaliśmy rewolucję przemysłową związaną z wykorzystaniem pary i elektryczności.

Jednocześnie w ślad za tym pojawia się bardzo fundamentalne pytanie: kto ma decydować o przebiegu tej przemiany gospodarczej i społecznej: technokraci, politycy (a zatem wyborcy), filozofowie, etycy, a może ?czwarta władza", czyli dziennikarze?

BIOREWOLUCJA
W minionych latach (stuleciach, a właściwie tysiącleciach) obserwowaliśmy w rolnictwie wiele rewolucji i ewolucji. Przemiany zachodziły stale, czasem bardzo gwałtowne, te rewolucyjne, ale w większości przypadków spokojne, ewolucyjne. Z pewnością wprowadzenie kosy zamiast sierpu, koła czy zwierząt pociągowych do produkcji rolniczej były to ?rewolucje" porównywalne z zastosowaniem nawozów azotowych w skali masowej po pierwszej wojnie światowej (jako efekt przetworzenia zachowanych zapasów surowców do produkcji materiałów wybuchowych), a następnie wykorzystanie herbicydów i insektycydów na masową skalę. Z pewnością wykorzystanie osiągnięć inżynierii genetycznej oraz znajomości biologii molekularnej roślin stwarza realne szanse na kolejną sensacyjną zmianę i postęp w rolnictwie. Można sądzić, że wykorzystywanie tradycyjnego postępu biologicznego doszło do pewnego kresu możliwości, przynajmniej zgodnie z obecnym stanem wiedzy. Natomiast nasze potrzeby w zakresie ilości i jakości żywności z pewnością nie są jeszcze zaspokojone. Z całym naciskiem trzeba stwierdzić, ze nadal wzrasta spożycie żywności, w krajach Azji i Afryki, natomiast kraje zamożnej ?północy" oczekują nowej jakościowo żywności, zaspokajającej nasze oczekiwania związane ze wzrostem jakości życia, a zatem żywności spełniającej wymogi i wymagania pre - i probiotyków. Czyli najbardziej upraszczając i uogólniając kraje biedne nadal potrzebują więcej żywności, a mieszkańcy krajów bogatych oczekują wyspecjalizowanej żywności.

Aczkolwiek produkcja żywności (w tym pasz) jest nadal podstawowym zadaniem rolnictwa, jednakże coraz lepiej społeczeństwo rozpoznaje nowe, współczesne zadania rolnictwa, a w tym przede wszystkim produkcja bioenergii, remediację naszego środowiska naturalnego, a także wytwarzanie biomateriałów.

Więcej na ...



Źródło: www.farmer.pl/fakty/polska/co-nowego-w-agrobiotechnologii,25087.html



Skomentuj na forum
Forum

NIIzpXJghTSpLKPH [1]
Kudos to you! I hadn't thhuogt of that!
ihhfIfURhixFAbye 2011-05-05 21:56:09


Nowinki techniczne
(2022-06-07)
(2022-04-14)
(2022-04-14)












Copyright @ 2010 Ekomer. All rights reserved Regulamin | Polityka cookies | Rejestracja | Logowanie
Wykonanie KOTNIS.pl