Wyszukaj:
Ogłoszeń: 17225
Firm w katalogu: 3556

Reklama

Kontakt

Pomoc

Zaloguj
 
STRONA GŁÓWNA TWOJE KONTO DODAJ OFERTĘ GIEŁDA SUROWCÓW REKLAMA
Budowlane (973)
Drewno (29)
Krawieckie (54)
Metale (9617)
Opakowania (1634)
Paliwa (40)
Poligrafia (44)
Spożywcze (154)
Tworzywa sztuczne (4680)
(55929)
Ładowanie kursów walut
--------- »
--------- »
--------- »
--------- »
Przeliczaj ceny na:
NOTOWANIA
WIADOMOŚCI
TARGI
NOWINKI TECHNICZNE
ZDJĘCIA
WIDEO Z OGŁOSZEŃ
O NAS
REGULAMIN
REKLAMA
KONTAKT
DOWCIPY
FILMIKI
surowce24.com.pl / Wydarzenia / Wiadomosci / Forum: Komentarze


Komentowanie artukułu

Jakość handlowa świeżych owoców i warzyw
2011-03-23

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych, realizując zadania określone w przepisach Unii Europejskiej oraz krajowych aktach prawnych, każdego roku, prowadzi systematyczne kontrole jakości handlowej świeżych owoców i warzyw na wszystkich etapach obrotu handlowego.

W roku 2010, kontrolą jakości handlowej objęto świeże owoce i warzywa wprowadzane do obrotu zarówno w centrach dystrybucyjnych, hurtowniach, marketach sieciowych jak i w mniejszych sklepach detalicznych. Kontrola obejmowała większość gatunków świeżych owoców i warzyw występujących na rynku w poszczególnych sezonach.

Kontrole jakości handlowej świeżych owoców i warzyw polegają na sprawdzeniu zgodności ich jakości z wymaganiami określonymi w normach handlowych Unii Europejskiej, których treść znajduje się w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku ustanawiającym przepisy wykonawcze do rozporządzeń Rady (WE) nr 2200/96, nr 2201/96 i (WE) nr 1182/2007 w sektorze owoców i warzyw (Dz. Urz. UE L 350 z 31.12.2007, str. 1 - 57, z późn. zm).

Kontrola jakości handlowej dotyczy przede wszystkim sprawdzenia wymagań minimalnych, tj. czy owoce i warzywa są całe, zdrowe i czyste, wymagań dotyczących dojrzałości, tj. czy produkty są wystarczająco rozwinięte i odpowiednio dojrzałe oraz znakowania.

Podczas kontroli znakowania, inspektorzy zwracają uwagę czy umieszczone zostały wszystkie wymagane w przepisach informacje na temat danego produktu.

W przypadku gdy owoce i warzywa objęte są wymaganiami szczegółowych norm handlowych (jabłka, owoce cytrusowe, owoce kiwi, sałata oraz endywia, brzoskwinie i nektaryny, gruszki, truskawki, papryka, winogrona stołowe, pomidory), kontrola obejmuje także sprawdzenie zgodności z deklarowaną klasą jakości handlowej oraz określonymi w normie wymaganiami dotyczącymi wielkości, pakowania i prezentacji.

Należy podkreślić, iż jakość handlowa, nie obejmuje wymagań sanitarnych, bądź fitosanitarnych.

W wyniku kontroli jakości handlowej świeżych owoców i warzyw przeprowadzonych w roku 2010, stwierdzono, iż 97% wszystkich skontrolowanych partii, spełniało określone w normach handlowych UE wymagania minimalne, wymagania dotyczące dojrzałości oraz wymagania deklarowanej klasy jakości. Owoce i warzywa były pakowane i prezentowane zgodnie z obowiązującymi przepisami o jakości handlowej.

Podczas kontroli stwierdzono występowanie nieprawidłowości w zakresie znakowania w przypadku 21% skontrolowanych partii. Dotyczyły one przede wszystkim: braku informacji o kraju pochodzenia, braku cech identyfikacyjnych (nazwy i adresu pakującego/wysyłającego) lub braku charakterystyki jakościowej, np. klasy jakości - w przypadku owoców i warzyw objętych normami szczegółowymi.

Źródło: gieldaspozywcza.pl/Wiadomości/Jakość-handlowa-świeżych-owoców-i-warzyw-46288.html

Napisz komentarz

Tytuł
Treść komentarza
Podpis












Copyright @ 2010 Ekomer. All rights reserved Regulamin | Polityka cookies | Rejestracja | Logowanie
Wykonanie KOTNIS.pl