Wyszukaj:
Ogłoszeń: 17222
Firm w katalogu: 3554

Reklama

Kontakt

Pomoc

Zaloguj
 
STRONA GŁÓWNA TWOJE KONTO DODAJ OFERTĘ GIEŁDA SUROWCÓW REKLAMA
Budowlane (973)
Drewno (29)
Krawieckie (54)
Metale (9617)
Opakowania (1634)
Paliwa (40)
Poligrafia (44)
Spożywcze (154)
Tworzywa sztuczne (4677)
(55794)
Ładowanie kursów walut
--------- »
--------- »
--------- »
--------- »
Przeliczaj ceny na:
NOTOWANIA
WIADOMOŚCI
TARGI
NOWINKI TECHNICZNE
ZDJĘCIA
WIDEO Z OGŁOSZEŃ
O NAS
REGULAMIN
REKLAMA
KONTAKT
DOWCIPY
FILMIKI
surowce24.com.pl / Wydarzenia / Wiadomosci / Forum: Komentarze


Komentowanie artukułu

Tropiąc dioksyny...
2011-01-26

Kontrolowane jest wszystko co przychodzi z Hamburga, Dolnej Saksonii, Nadrenii Północnej-Westfalii oraz Saksoni-Anhalt. Inspektorzy badają zarówno żywe świnie jak i przede wszystkim mięso.

Jarosław Naze, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii
"Jeśli mamy partię towaru, gdzie taka partia jest zatrzymana i w tym momencie pobiera się jedną próbę do badania. Badania trwają około 5 dni. I do momentu otrzymania wyników badania mięso jest zajęte czyli jest zakaz wyprowadzania go do obrotu."

W Lublinie inspektorzy skontrolowali dwa miejscowe hipermarkety, w których rozbierano i sprzedawano mięso wieprzowe. Dostawy pochodziły z tych rejonów Niemiec, gdzie wykryto skażony dioksynami towar.

Magdalena Świątkowska, Powiatowy Inspektorat Weterynaryjny w Lublinie
"Próbki zostały wysłane do Instytutu Weterynarii w Puławach. W tej chwili czekamy na wyniki."

W kontrole włączyli się także pracownicy sanepidu.

Barbara Sawa Wojdanowicz Inspekcja Sanitarna w Lublinie
"Ze wstępnych ustaleń wynika, ze w podległych nam podmiotach nie stwierdzamy mięsa pochodzącego z Niemiec."

Niemieckie władze jeszcze nie policzyły strat poniesionych w wyniku wykrycia rakotwórczych dioksyn w mięsie. Utrata zaufania konsumentów do tamtejszych produktów może być bardzo bolesna. A to na pewno wykorzystają inni.

Ryszard Smolarek, zakłady mięsne Łuków
"Nie powinienem tego mówić, że na nieszczęściu zyskamy, ale taka jest brutalna prawda na niektóre kierunki eksportu jest większe zainteresowanie i myślę, że tak to się skończy." Nasi przedsiębiorcy nie zazdroszczą niemieckim firmom mięsnym. Każda taka afera żywnościowa to dla przetwórców ogromne problemy.

Tomasz Sandomierski, Indykpol
"W takiej branży jak nasza w której produktu muszą każdego dnia dopływać na rynek to chwilowe nawet wstrzymanie się konsumentów i wstrzymanie zakupów prowadzi do nierównowagi."

Podobny problem mają Czesi. Tam również trafiło niemieckie mięso. Jak na razie kontrole nie wykryły produktów żywnościowych z podwyższoną zawartością rakotwórczych dioksyn. Ale kontrole wciąż trwają.

Źródło: www.techagra.pl/news_shw.php?id=7766&p=1

Napisz komentarz

Tytuł
Treść komentarza
Podpis












Copyright @ 2010 Ekomer. All rights reserved Regulamin | Polityka cookies | Rejestracja | Logowanie
Wykonanie KOTNIS.pl