Wyszukaj:
Ogłoszeń: 17222
Firm w katalogu: 3554

Reklama

Kontakt

Pomoc

Zaloguj
 
STRONA GŁÓWNA TWOJE KONTO DODAJ OFERTĘ GIEŁDA SUROWCÓW REKLAMA
Budowlane (973)
Drewno (29)
Krawieckie (54)
Metale (9617)
Opakowania (1634)
Paliwa (40)
Poligrafia (44)
Spożywcze (154)
Tworzywa sztuczne (4677)
(55799)
Ładowanie kursów walut
--------- »
--------- »
--------- »
--------- »
Przeliczaj ceny na:
NOTOWANIA
WIADOMOŚCI
TARGI
NOWINKI TECHNICZNE
ZDJĘCIA
WIDEO Z OGŁOSZEŃ
O NAS
REGULAMIN
REKLAMA
KONTAKT
DOWCIPY
FILMIKI
surowce24.com.pl / Wydarzenia / Wiadomosci / Forum: Komentarze


Komentowanie artukułu

Jakość polskich owoców i warzyw
2010-09-15

Sierpniowa kontrola Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych (IJHARS) dotyczyła jakości handlowej świeżych owoców i warzyw, głównie: jabłek, owoców cytrusowych, owoców kiwi, winogron oraz cebuli, marchwi, selerów korzeniowych, pietruszki korzeniowej i kapusty głowiastej, w zakresie zgodności z wymaganiami norm handlowych. Kontrolę przeprowadzono w 244 podmiotach gospodarczych, w tym w 108 hiper i super - marketach, 80 hurtowniach, 49 małych, średnich i dużych sklepach detalicznych oraz w 4 centrach dystrybucyjnych, u 2 producentów i 1 podmiocie na giełdzie towarowej.

Kontrolą objęto ogółem 2786 partii o łącznej masie 660,4 t, w tym: 1699 partii świeżych owoców o masie 454,8 t, 1087 partii świeżych warzyw o masie 205,6 t.

Ujawnione nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim wymagań odnośnie znakowania, których nie spełniało około 22% wszystkich skontrolowanych partii. Nieprawidłowości dotyczyły tu między innymi braku informacji o kraju pochodzenia, braku cech identyfikacyjnych lub całkowitego braku znakowania, w tym charakterystyki jakościowej produktów (tzn. klasa jakości, wielkość oraz nazwy odmiany). Kwestionowane nieprawidłowości owoców i warzyw charakteryzowała utrata świeżości, objawy zepsucia, pleśni, uszkodzenia mechaniczne sięgające w głąb miąższu, uszkodzenia spowodowane przez szkodniki.

Najwięcej nieprawidłowości w zakresie skontrolowanych gatunków stwierdzono w przypadku jabłek (35% partii), a najmniej w przypadku owoców cytrusowych (16% partii niezgodnych) oraz winogron (17% partii niezgodnych). Stosunkowo niski procent partii niezgodnych stwierdzono także w odniesieniu do kiwi (16% liczby partii). Jakość handlowa pozostałych gatunków kontrolowanych warzyw była również na niskim poziomie. W przypadku cebuli oraz kapusty głowiastej udział partii niezgodnych z wymaganiami ogólnej normy handlowej wynosił 27% i 25% .

Przeprowadzona kontrola skoncentrowana była przede wszystkim warzywach korzeniowych, cebuli i kapuście głowiastej (37% wszystkich skontrolowanych partii) oraz na owocach cytrusowych (26% wszystkich skontrolowanych partii), kiwi oraz winogronach (14% wszystkich skontrolowanych partii).

Źródło: www.wrp.pl/Indhold/sider/show_article-7/default.aspx?id=8959

Napisz komentarz

Tytuł
Treść komentarza
Podpis












Copyright @ 2010 Ekomer. All rights reserved Regulamin | Polityka cookies | Rejestracja | Logowanie
Wykonanie KOTNIS.pl